Activitatile parohiei

Activitati caritabile, misionare, educative

Va invitam sa aflati despre numeroasele activitati in care este implicata parohia noastra.

Biblioteca parohiei

Literatura laica si religioasa

In aceasta sectiune puteti consulta fondul de carte existent si modalitatile de imprumut.

Vetre de ortodoxie

Popas spiritual

Aceasta sectiune va ofera informatii despre diferite asezaminte crestin - ortodoxe

Catedrala mitropolitana - Iasi

Vetre ortodoxe

          Hram :
     -  Sf. Apostoli Petru si Pavel (29 iunie)


          Asezare geografica :
     -  Manastirea Cetatuia este situata în partea de sud a Municipiului Iasi, str. Cetatuia, nr. 1. Se ajunge in zona fie mergand pe b-dul Socola, dupa podul spre Bucium prima strada la dreapta, b-dul Poitiers, apoi se repereaza indicatorul catre manastire cam 800-1000m pe partea stanga. A doua varianta este prin Podu Ros, pe sos. Nicolina, apoi la stanga la Rond Vechi CUG, pe b-dul Poitiers. Dupa podul din CUG, prima strada la dreapta, urca exact pana la poarta Manastirii Cetatuia. Posibilitate de acces: pietonal si auto.


          Obiective:
     -  Biserica "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" - datând din perioada 1669-1672, cu necropola domneasca, unde se gasesc mormintele domnitorului Gheorgeh Duca si a fiicei sale Maria, fratele domnitorului, Saul, si fiul acestuia, Ionita. Mormantul destinat doamnei Anastasia, sotia domnitorului Gheorghe Duca a ramas gol, aceasta fiind inmormantata in Biserica Alba, ce se afla pe locul actualei Catedrale Mitropolitane din Iasi.
     -  Sala Gotică - datând din perioada 1669-1672
     -  Casa Domnească - datând din perioada 1669-1672
     -  Corpul de chilii - datând din anul 1928
     -  Turnul clopotniţă - datând din anul 1670
     -  Zidul de incintă - datând din anul 1670
     -  In incinta manastirii, langa turnul clopotnita, se afla un postament de piatra cu un clopot vechi cu o inscriptie in limbile greaca si latina in care se arata ca clopotul donat de Duca Voda in anul 1669 a fost sfaramat, fiind refacut cu cheltuiala panului Iota in anul 1816.


          Scurt istoric :
     -  In 1668, din porunca domnitorului Gheorghe Duca al Moldovei, incepe constructia unei manastiri fortificate, care trebuia sa indeplineasca si rolul de fortareata pentru domnii Moldovei in caz de invazie. In 1666, Gheorghe Duca cumparase, de la mai multi proprietari, o intinsa podgorie, pe dealul Cetatuia, tocmai in acest scop, insa, fiind mazilit, planurile sale au fost amanate. In 1670 se finalizase deja construcţia zidurilor incintei, a bastioanelor şi a turnului clopotniţă, iar în 1672, a avut loc sfintirea bisericii, după pictarea şi înzestrarea ei cu obiecte de cult.
     -  Datorita incintei sale fortificate, Manastirea a constituit locul de refugiu al multor domni moldoveni in caz de primejdie. De pilda, domnitorul Constantin Cantemir s-a refugiat la Cetatuia in timpul incursiunilor polonezilor in Moldova, de dupa asediul Vienei. Fiul sau, domnitorul Dimitrie Cantemir (1693, 1710-1711), s-a refugiat si el in Cetatuia, cand sultanul a declarat razboi Rusiei (1710). Asemenea, domnitorul Mihai Racovita s-a retras la Cetatuia in timpul incursiunilor austriecilor in Moldova si Tara Romaneasca, in timpul razboiului turco-austriac izbucnit in 1716. In 1717 a avut loc un veritabil asediu al Manastirii Cetatuia din partea austriecilor, tatarii fiind cei care au oferit sprijin domnului Moldovei pentru indepartarea pericolului.
     -  Dupa caderea zidului vestic la inceputul secolului al XVIII-lea, domnitorul Grigore al II-lea Ghica (1726-1733, 1735-1739, 1739-1741, 1747-1748) a incercat sa-l refaca in 1748 fapt ce nu s-a mai materializat, probabil din cauza faptului ca domnitorul a fost transferat in aprilie 1748 ca domnitor in Tara Romaneasca.
     -  In urmatorii ani, Manastirea Cetatuia a fost folosita in anumite perioade ca depozit de grane al ostilor turcesti (1788) sau ca spital militar al armatelor rusesti (1788-1792 şi 1806-1812).
     -  Cu timpul, Manastirea Cetatuia a inceput sa se ruineze, efect al cutremurelor si al incendiilor, dar si al nepasarii egumenilor greci care au administrat-o. Ea a ars in anul 1822, cand turcii au incendiat niste case din apropiere.
     -  Biserica a fost reparata in perioada 1827-1837, cu acest prilej fiind reimprospatata pictura interioara.
     -  In decembrie 1863, prin Legea secularizarii averilor manastiresti a domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), Manastirea Cetaţuia a fost scoasa de sub tutela Patriarhiei Ierusalimului, iar calugarii greci au plecat. Mult timp, Biserica Manastirii Cetaţuia a fost filiala a Parohiei Galata, aici slujind un preot o data pe luna.
     -  Manastirea ajunsese o ruina la sfarsitul secolului al XIX-lea, zidurile bisericii fiind macinate de infiltratia apei pluviale, iar turla de pe naos era pe jumatate descoperita.
     -  Lucrari de restaurare s-au efectuat in 1896 (la biserica), precum si in 1910-1911. In timpul primului razboi mondial, cladirile din incinta manastirii au servit ca spital militar, aici fiind ingrijiti ostasii raniti. In anul 1930, la initiativa lui Nicolae Iorga, presedintele Comisiunii Monumentelor Istorice, au fost refacute biserica si incaperile manastirii, dupa cum atesta o placă memoriala amplasată pe cladirea Egumeniei.
     -  Lucrari importante de restaurare s-au efectuat in perioada 1964-1971, in urma carora turnul clopotnita si-a recapatat forma sa originala, cuhnea, zidurile incintei si bastioanele au fost refacute, iar palatul lui Duca Voda a fost consolidat.
     -  In restaurarea complexului monahal un merit deosebit l-a avut arhimandritul Mitrofan Baltuta (1927-1995), staret timp de 25 ani al manastirii (1971-1995) si exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor (1981-1995).


Vetre ortodoxe