Activitatile parohiei

Activitati caritabile, misionare, educative

Va invitam sa aflati despre numeroasele activitati in care este implicata parohia noastra.

Biblioteca parohiei

Literatura laica si religioasa

In aceasta sectiune puteti consulta fondul de carte existent si modalitatile de imprumut.

Vetre de ortodoxie

Popas spiritual

Aceasta sectiune va ofera informatii despre diferite asezaminte crestin - ortodoxe

Hramul bisericii

            Hramul Bisericii „Invierea Domnului“ din Protopopiatul Iasi 1 a fost ales în contextul anilor '90, pe considerentul ca aceasta mare sarbatoare va aduce o inviere spirituala in urma evenimentelor din 1989.


                                                        

            Invierea Domnului se afla în centrul credintei crestine. Sfantul Apostol Pavel spune: "Daca Hristos nu a inviat, zadarnica este credinţa voastra." (I, Corinteni 15,17).

            "In mormant cu trupul, in iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe scaun impreuna cu Tatal si cu Duhul ai fost Hristoase, toate umplandu-le Cel ce esti necuprins."- troparul care se rosteste in timpul Sfintei Liturghii, reprezinta rezumatul invataturii crestine despre invierea lui Hristos."

            Pncepand din anul 2007, biserica a mai primit un hram, aflandu-se de atunci sub ocrotirea Sfantului Chiril din Alexandria, praznuit la data de 9 iunie. Motivatia celui de-al doilea hram randuit de Preafericitul Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a fost data de faptul ca, din parohie, s-au ridicat pentru a sluji Domnului, fie la Sfantul Altar, fie la catedra de religie, 35 de teologi. Socotim ca prin Sfantul Chiril suntem si sub ocrotirea Maicii Domnului, întrucat el este cel care a aparat şi a stabilit ca iînvatatura de credinta ca Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu.

 

                                                            

Viata Sf. Chril de Alexandria


            S-a nascut in jurul anului 378 d.Hr, intr-o localitate mica din Egipt. A fost crescut sub atenta indrumare a unchiului sau, Teofil, care s-a ridicat pana la pozitia de patriarh. A facut studii de gramatica, retorica, studii biblice si de teologie crestina. La moartea unchiului sau, in 412, pentru cultura, dar mai ales pentru ravna sa intru Domnul, a fost ales patriarh, in ciuda opozitiei indarjite a sustinatorilor arhidiaconului Timotei, contracandidatul sau.

            Sfântul Chiril a fost neînduplecat şi aspru în privinţa neorânduielilor şi abaterilor creştinilor, un puternic luptător împotriva ereziilor vremii.

            In timpul sau apare erezia lui Nestorie, patriarhul Constantinopolului, care spunea ca in Iisus Hristos sunt doua persoane distincte, unite printr-o relatie asemanatoare unirii altor persoane umane cu Dumnezeu. In consecinta, Fecioara Maria era doar nascatoare de om. Din anul 429, Sfantul Chiril incepe prin predici ai scrieri lupta împotriva acestei erezii care diviza tot mai mult lumea crestina. Din acest motiv, imparatul Teodosie cel Tanar convoca Sinodul al III-lea ecumenic, care s-a tinut la Efes, in anul 431. Sfantul Chiril a fost delegat de Papa Celestin sa prezideze Sinodul. Erezia lui Nestorie a fost condamnata, formulandu-se invatatura bisericii care spune ca Fiul lui Dumnezeu si-a facut proprie si firea omeneasca, ramanand Unul din Treime, dar facandu-se acelasi si unul dintre oameni pentru ca prin El sa se realizeze cea mai deplina comuniune intre Dumnezeu si oameni. Atunci s-a aprobat si termenul de Teotokos, adics Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu.

            Sfantul Chiril s-a mutat la Domnul în 27 iunie 444, dar controversele au continuat si in deceniile ce au urmat. Ocupa, prin scrierile si prin teologia sa, un loc important in traditia Parintilor si a Bisericii Ortodoxe pana astazi.

Link-uri utile

  Biblia
  Sinaxar crestin ortodox
  Sfanta Liturghie
  Molitfele Sf. Vasile
  Spiritualitate
  Mari duhovnici romani
  Cantari bisericesti
  Predici de Parintele Cleopa, Parintele Galeriu, Parintele Arsenie si Parintele Sofian

 

 

 

VA MULTUMIM CA DONATI PENTRU FINALIZAREA CONSTRUCTIIEI BISERICII!

CONT BANCAR:
RO28BRDE240SV08265742400, deschis la BRD Iasi

   In fiecare an puteti dona in contul parohiei 2% din impozitul datorat pe venitul net.
   Pentru a face acest lucru, va rugam sa completati unul dintre formularele de mai jos - dupa caz. Formularul completat se depune la Directia Locala de Finante Publice:

 

- pentru persoanele care obtin venituri numai din salarii: Formular 230
- pentru persoanele care obtin venituri din activitati independente, drepturi de autor, etc., Formular 200