Activitatile parohiei

Activitati caritabile, misionare, educative

Va invitam sa aflati despre numeroasele activitati in care este implicata parohia noastra.

Biblioteca parohiei

Literatura laica si religioasa

In aceasta sectiune puteti consulta fondul de carte existent si modalitatile de imprumut.

Vetre de ortodoxie

Popas spiritual

Aceasta sectiune va ofera informatii despre diferite asezaminte crestin - ortodoxe

Manastirea Tuturor Sfintilor (Bucium) - Iasi

Vetre ortodoxe

          Hram :
     -  Hramul Manastirii Bucium este "Sfintii Athonului" si se serbeaza în ziua de "duminica a doua dupa Rusalii", numita si "Duminica Sfintilor Români".
     -  Cu binecuvantarea IPS Daniel, manastirea a primit si hramul Sfintilor Romani, care au devenit ocrotitorii sfantului lacas.


          Tip :
     -  Manastire de calugari


          Asezare geografica :
     -  Manastirea Bucium este situata în partea de sud a Municipiului Iasi, mergand pe sos. Bucium, pe directia IASI - VASLUI, a doua strada dupa Plopii fara sot ai marelui poet Mihai Eminescu, pe strada Paun, la numarul 14. Posibilitate de acces: pietonal si auto.


          Obiective:
     -  Biserica-paraclis
     -  Clopotnita - construita in anii '60 ai secolului al XX-lea, amplasata in exteriorul bisericii (in partea de nord-vest), dar formand un corp comun cu aceasta
     -  Casa Roznovanu - a fost construita la inceputul secolului al XIX-lea, conform modelului arhitectural al caselor moldovenesti. In perioada martie 2003 - iulie 2004, ea a fost reparata, consolidata si adaugita cu etaj si mansarda care adaposteste si un paraclis pictat de pictorul Vasile Buzuloi (2004).
     -  Casa Roznovanu II - a fost construita la inceputul secolului al XX-lea si adaposteste in prezent chiliile vietuitorilor. Aceasta cladire a fost renovata in 1959.
     -  Casa Trapezei - proiectata de arhitectul George Matei Cantacuzino (1899-1960) si construita in 1965, adaposteste Bucataria, Trapeza pentru vietuitori, o sala de protocol cu 60 de locuri, chiliile pentru vietuitori;
     -  Depozitul de vinuri si Atelierul de tâmplărie al Centrului Eparhial;
     -  Cimitirul Monahal situat în partea dinspre N-E a mănăstirii.


          Scurt istoric :
     -  intemeiat in 1863, de catre ieromonahii Nifon Popescu, primul staret al Schitului Prodromu din Sfantul Munte Athos si Nectarie, ca metoh al schitului atonit. Paraclisul schitului Bucium, cu hramul "Sfintii Atonului", a fost ridicat intr-o casa avand o dimensiune mult mai mica decat cea actuala si a fost sfintit la data de 19 iunie 1871 de catre mitropolitul Calinic Miclescu (1865-1875) al Moldovei.
     -  Schitul Bucium s-a extins considerabil prin cumpararea de catre Schitul Prodromu in anul 1942 de la principesa Ioana Rosetti-Roznovanu, descendenta a familiei domnitorului Grigore Alexandru Ghica, a mosiei sale din Bucium insumand 22 ha teren, "Palatul Roznovanu din Bucium", "Casa cu chilii pentru muncitori", "Casa de oaspeti" si "Atelierele de olane si conducte din lut pentru aductiuni".
     -  In timpul Patriarhului Justinian Marina, a fost schimbata denumirea de Schitul Bucium in cea de Schitul Prodromu Iasi. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca toate domeniile ce apartineau Schitului Prodromu din Sfântul Munte Athos sa fie trecute intr-o singura administratie (la Bucium), sub tutela Mitropoliei Moldovei si Sucevei.
     -  1950, comuna Bucium a fost inglobata in teritoriul municipiului Iasi, asa cum fusese si pana la reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Incepand din anul 1954 sub arhipastorirea mitropolitilor Sebastian Rusan (1950-1956) si Iustin Moisescu (1957-1977), biserica a fost reparata si largita, dupa un plan intocmit de arhitectul Dimitrie Simotea si a fost impodobita cu fresca de pictorul Vasile Pascu in anul 1964 (in vremea staretului Hrisostom Postolache). In aceasta forma a fost sfintită in anul 1967.
     -  Intre timp, prin grija Arhiepiscopiei Iasilor, vatra schitului s-a extins, devenind o ferma viticola pentru vin liturgic.
     -  In cadrul manastirii se afla si cimitirul calugarilor.
     -  In anul 1991, schitul Bucium a fost ridicat la rangul de manastire de catre Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel Ciobotea, formand o comunitate monastica cu 16 vietuitori. Aici se află în prezent Casa Roznovanu (resedintă mitropolitana), un frumos parc dendrologic si principala ferma viticola a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
     -  In ultimii ani s-au efectuat numeroase innoiri gospodaresti si se pregateste construirea unei noi biserici cu hramul "Invierea Domnului".
     -  Incepând cu anul 2007, staretul manastirii este ieromonahul Irineu Balan, indrumatorul Atelierului de Pictura „Sf. Ioan Damaschin”. Parintele Irineu este licentiat in teologie si in arte plastice - Sectia pictura icoane, avand în prezent o bogata activitate artistica atat in zona Moldovei, cat si in toata tara.


Vetre ortodoxe