Activitatile parohiei

Activitati caritabile, misionare, educative

Va invitam sa aflati despre numeroasele activitati in care este implicata parohia noastra.

Biblioteca parohiei

Literatura laica si religioasa

In aceasta sectiune puteti consulta fondul de carte existent si modalitatile de imprumut.

Vetre de ortodoxie

Popas spiritual

Aceasta sectiune va ofera informatii despre diferite asezaminte crestin - ortodoxe

Scurt istoric

            Parohia "Invierea Domnului" este situata in cartierul iesean Dacia, care face parte din Protopopiatul I Iasi. A luat fiinta in anul 1990, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, pe atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.


            Sfintirea locului pentru biserica s-a facut pe data de 15 aprilie 1990, cu prilejul slujbei Vecerniei, la Invierea a II-a. Timp de doi ani s-a lucrat proiectul si s-au obtinut autorizatiile necesare demararii lucrarilor. In luna iunie a anului 1993 au incept lucrarile propriu-zise, prin saparea fundatiei. Din pacate, terenul este partial mlastinos, panza freatica fiind prezenta la o adancime de numai 1,5 metri. Excavarile s-au facut pana la o adancime de patru metri, realizandu-se o perna de balast cu grosimea de un metru. Partea de demisol a bisericii se gaseşte la doi metri faţa de cota 0.


            In paralel cu eforturile de inaltare a noii biserici, destul de eficiente la vremea respectiva,s-a zidit Biserica din sufletele credincioşilor, activitatea duhovniceasca incepand din ziua Sfantului Nicolae (6 decembrie) a anului 1990, la parterul unui bloc din apropierea constructiei, intr-un spatiu de 200 mp. Acest inceput s-a facut cu binecuvantarea vrednicului de pomenire parintele Cleopa, spatiul respectiv fiind folosit pana in data de 22 februarie 2009. Cu toate ca spatiul initial era oarecum impropriu activitatii sacerdotale, totusi, prin rugaciunile si inalta sfintire duhovniceasca a celor ce au participat la slujbe, s-a sfintit si a devenit pentru sute de credinciosi locul de întalnire cu Hristos cel Rastignit si Inviat si locul in care primeau viata din Viata Celui Vesnic Viu.


            Parohia, fiind infiintata pentru a deservi peste 20 000 de suflete, a avut permanent o mai intensa activitate spirituala, insa ritmul de executie a lucrarilor la noua biserică a fost mai lent, deoarece cartierul Dacia, in proporţie de 80% muncitoresc, a fost puternic afectat de evolutiile acestui îndelungat inceput de tranzitie. La lipsurile enoriasilor s-a adaugat si un sprijin foarte "subtire" din partea Ministerului Culturii si Cultelor. Abia dupa anul 2000 s-a produs o interventie mai substantială din partea Primariei Iasi, in limitele si posibilitatile unui buget local. Astfel, in anul 2009, dupa ce s-au terminat lucrarile de acoperire si finisare ale turnului, se depune un efort sustinut pentru montarea tamplariei - suprafata geamurilor este enorma prin stilul arhitectonic dat bisericii - si pentru executia tencuielilor exterioare, pentru montarea braielor de granit, care impart zidul bisericii in mai multe câmpuri.


            Cea mai mare problemă a construcţiei o reprezintă faptul că este amplasată într-o zonă mlăştinoasă, cu apă de aciditate puternică, care a afectat pardoseala demisolului. Din acest motiv, demisolul nu a putut fi folosit pentru oficierea slujbelor religioase, aşa cum s-a intenţionat iniţial. Pentru remedierea problemei, sunt necesare o serie de lucrări destul de costisitoare - suma se ridică la aproximativ 1 500 000 RON - iar pentru o eficienţă maximă este necesară o finanţare în linie, cu scopul de a asigura continuitatea lucrărilor până la finalizare.


            In toamna anului 2008 a început construirea unei capele în apropierea bisericii, care a fost terminată în două luni şi jumătate. În acest moment, paraclisul este complet amenajat, iar pictura sa este finalizată. În chiar prima zi de slujire în noul spaţiu, Înalt Preasfinţia Sa, Mitropolitul Teofan, a fost prezentat la Slujba Paraclisului Maicii Domnului şi a dăruit noul Sfânt Antimis - 22 februarie 2009.


            Serviciile religioase se sevarsesc in foarte bune conditii in acest paraclis, iar lucrarile la biserica mare sunt aproape finalizate pe exterior. Din acest an, au inceput deja lucrarile in interiorul bisericii mari: montarea instalatiilor electrice, termice, tencuieli, pardoseala, insa toate, in limita bugetului disponibil.


            Timp de doi ani, s-a actionat pentru stoparea infiltratiilor de la subsol. In prezent, aceste lucrari sunt finalizate, insa proba succesului va fi data doar intr-un an cu precipitatii abundente.

Link-uri utile

  Biblia
  Sinaxar crestin ortodox
  Sfanta Liturghie
  Molitfele Sf. Vasile
  Spiritualitate
  Mari duhovnici romani
  Cantari bisericesti
  Predici de Parintele Cleopa, Parintele Galeriu, Parintele Arsenie si Parintele Sofian

 

 

 

VA MULTUMIM CA DONATI PENTRU FINALIZAREA CONSTRUCTIIEI BISERICII!

CONT BANCAR:
RO28BRDE240SV08265742400, deschis la BRD Iasi

   In fiecare an puteti dona in contul parohiei 2% din impozitul datorat pe venitul net.
   Pentru a face acest lucru, va rugam sa completati unul dintre formularele de mai jos - dupa caz. Formularul completat se depune la Directia Locala de Finante Publice:

 

- pentru persoanele care obtin venituri numai din salarii: Formular 230
- pentru persoanele care obtin venituri din activitati independente, drepturi de autor, etc., Formular 200